Translate

Το χωρίο-the village

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ XΑΡΑΔΙΑΤΙΚΩΝ
Αποτελείτε από 3 οικισμούς .1)Κύριος οικισμός Χαραδιατικων,2)Αλατρου,3) Στενού Από το Αλατρο πηγάζουν τα νεαρά για την ύδρευση και άρδευση για όλους τους οικισμούς. _____________________________________________________________________
Χρειάστηκε να ενωθούν τα Επτάνησα με την Ελλάδα για να αρχίσουν σιγά – σιγά οι απόκληροι των κατακτητών να φεύγουν από τα ορεινά μέρη που τους είχε καταδικάσει η αυθαιρεσία τους και ο φόβος από την λεηλασία των πειρατών να κατέβουν προς τα πιο πεδινά όπου έβρισκαν πιο γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν οικονομικά και να συντηρήσουν οικογένειες.
Έτσι έγινε και με τα Χαραδιάτικα. Ένα καινούργιο σχετικά χωριό, ιστορίας 2 -3 αιώνων που όμως έχει να επιδείξει κάποια αξιόλογα πέτρινα σπίτια, εκκλησίες καλντερίμια αρκετά όμορφα.
Τα τρεχούμενα νερά που έρχονται από το Άλατρο έχουν κάνει πολύ γόνιμο το έδαφος του χωριού και προχωρώντας μέσα στο φαράγγι συναντάει κανείς ακόμη τους παλιούς νερόμυλους αλλά και το φυσικό μεγαλείο που συνδυάζει το τρίπτυχο δέντρο, πέτρα και νερό.

Περιγραφή του Χωριού

Τα χαραδιάτικα είναι κτισμένα σε μια χαράδρα που τη διασχίζει ο χείμαρρος ΧΑΡΑΔΙΟΤΙΚΟΣ, και είναι συνολικού μήκους 6 – 7 χιλιόμετρα.
Στη διαδρομή δημιουργείται ένα εξαιρετικό φαράγγι μήκους 5 χιλιομέτρων κατάφυτο από Πλατάνια, Δάφνες, Σχίνα, Πουρνάρια, και διάφορα άλλα φυτά, αρχίζει απ’ το Άλατρο περνάει από τα χαραδιάτικα και καταλήγει στο λειβαδάκι στον κόλπο του Βλυχού.
Προς το τέλος του 17ου αιώνα 1680 – 1700 κάτοικοι από το Άλατρο και τον Άγιο Ηλία άρχισαν να κατεβαίνουν προς τα κάτω, για να εκμεταλλευτούν  τα νερά της περιοχής φτιάχνοντας νερόμυλους που στην περίοδο της ακμής ήταν 16 νερόμυλοι (βιομηχανική περιοχή της εποχής) τρεις από αυτούς λειτουργούσαν μέχρι το 1965, ενώ σήμερα υπάρχουν σε ερείπια οι 13 από αυτούς.
ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΞΕΙΣ:
1.    Μύλος ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ             9. Μύλος ΜΑΡΤΖΟΚΑ
2.    Μύλος ΖΑΕΡΗ                         10. Μύλος ΤΣΑΦΑΤΣΗ
3.    Μύλος ΠΑΛΙΟΠΑΝΟΥ           11. Μύλος ΓΙΑΝΝΑΚΕΛΟΥ
4.    Μύλος ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ         12. Μύλος ΘΑΝΑΣΑ
5.    Μύλος ΓΡΙΒΑ                           13. Μύλος ΜΠΑΡΙΑΜΗ
6.    Μύλος ΜΑΡΤΖΟΥΝΗ             14. Μύλος ΚΑΤΣΑΪΤΗ
7.    Μύλος ΚΑΛΑΤΖΗ                   15. Μύλος ΚΛΟΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
8.    Μύλος ΒΑΡΤΕΛΑ                    16. Μύλος ΖΑΓΟΡΙΤΗ


ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ 2 ΝΕΡΟΤΡΙΒΕΣ
1)    του ΘΑΝΑΣΑ                          2) του ΖΑΓΟΡΙΤΗ

Προέκυψε ως ανάγκη (αφού δούλευαν σε 24ωρη βάση) να χτίσουν κοντά και τα σπίτια τους, έτσι αρχές 18ου αιώνα 1720 – 1730 άρχισαν να χτίζονται τα πρώτα σπίτια, που στη συνέχεια δημιούργησαν τη κοινότητα Χαραδιατίκων μέσα στο φαράγγι και πλάι στο χείμαρρο.
Στα Χαραδιάτικα υπήρχαν και 4 λιτρουβιά.

ΤΑ ΛΙΤΡΟΥΒΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΕΞΕΙΣ:
1.    ΝΤΟΥΡΟΥ                    3. ΠΑΛΙΟΠΑΝΟΥ – ΜΑΡΤΖΟΚΑ
2.    ΚΑΛΑΤΖΗ                    4. ΚΑΤΣΑΪΤΗ

Η κοινότητα έχει δύο ακόμη οικισμούς το Άλατρο (παλιό κεφαλοχώρι) με εξαιρετικό χωνευτικό νερό της πηγής βρύση στην πλατεία του χωριού, όπου υπήρχε ο υπεραιονώβιος Πλάτανος σήμερα υπάρχει μόνο η τεράστια ρίζα του να μας θυμίζει το παλιό του μεγαλείο.
Ο Άγιος Ιωάννης (στην είσοδο του Αλάτρου) έχει τοιχογραφίες του 15ου αιώνα σε πολύ καλή κατάσταση.
Υπάρχει και ο οικισμός ΣΤΕΝΟΥ που είναι το επίνειο των χαραδιατίκων και είναι σε συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου ΣΤΕΝΟΥ από την εποχή του χαλκού, εκεί λειτουργούν σήμερα 3 παραδοσιακά καρνάγια που κατασκευάζουν, και επισκευάζουν ξύλινα σκάφη.
Σήμερα τα χαραδιάτικα είναι ένας οργανωμένος οικισμός με πολύ καλό οδικό δίκτυο, συνδέεται με Άλατρο – Αγ. Ηλία, και με Παλαιοκατούνα – Ράχη, ενώ ο επαρχιακός δρόμος τα συνδέει με το Βλυχό 1,5 χιλιόμετρο, το Νυδρί 3 χιλιόμετρα ενώ απέχει από τη Λευκάδα 20 χιλιόμετρα.
Έχει αγροτικούς δρόμους προς Αγ. Δημήτριο – Γράβα μήκους 4 χιλιομέτρων περνώντας από μία κατάφυτη περιοχή από Δρυς, Πλατάνια, Πουρνάρια, κορκοφιδιές, σχίνα κλπ με θέα στο Νυδρί και Πριγκιπόνησα.
Προς Νεοχώρι που και αυτός ο δρόμος είναι κατάφυτος και έχει θέα προς Χελώνι, Σπάρτη, Μαδουρή, Αγ. Κυριακή.
Έχει ένα εξαίρετο μονοπάτι προς φτέρνο 3ων περίπου χιλιομέτρων και διασχίζει το πευκοδάσος του χωριού.
Η διαδρομή του Φαραγγιού (είναι δύσκολη) όμως είναι μια διαδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη, στα κομμάτια που θα βρείτε πρόσβαση.
Έχει πολύ καλό νερό από πηγές, με σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης και υδρεύεται με φυσική ροή.
Διαθέτει δίκτυα άρδευσης  και αρδεύουν τα κτήματα που είναι στον οικισμό (δίπλα στα σπίτια) καθώς και σε ολόκληρη την κοιλάδα όπου καλλιεργούνται κηπουρικά, εσπεριδοειδή κλπ, γι’ αυτό υπάρχει το καταπράσινο του χωριού.
Σήμερα στα χαραδιάτικα λειτουργούν 3 ταβέρνες καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στο χωριό δραστηριοποιείται ο ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» με αξιόλογη δραστηριότητα και παρέμβαση σε όλα τα θέματα του χωριού.
Επίσης έχει δημιουργήσει τράπεζα αίματος.


BY:  Π.Μ.

πηγή: http://haradiatika.blogspot.gr/2011/05/x-3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου