Translate

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Αι ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΓΑΝΑ στο Άλατρο






Στην είσοδο από το χωριό Άλατρο, συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου(ΡΙΓΑΝΑ). Πρόκειται για μια μικρή, μονόχωρη εκκλησία με  σαμαρωτή ξύλινη στέγη. Το  εκκλησάκι παρουσιάζει έντονο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, καθώς στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες οι οποίες με βάσει τεχνοτροπικά κριτήρια τοποθετούνται στον 17ο αιώνα.
Τοιχογραφίες όπως «Ο Μυστικός Δείπνος», «ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» βρέφος που οδηγείται στον Ζαχαρία, οι Άγιοι "Κοσμάς, Δαμιανός, Παντελεήμων και Μηνάς" με διαφορετικά πολύχρωμα ενδύματα αποτελούν ένα μοναδικό σύνολο μεταβυζαντινών τοιχογραφιών, από τα ελάχιστα που υπάρχουν και διασώζονται στο νησί.


Σήμερα30/03/2014 στα πλαίσια του εθελοντισμού τα παιδιά του Συλλόγου Άγιος  Δημήτριος  Χαραδιατίκων  με κέφι και καλαμπούρι  βρεθήκαν στο Αλατρο και καθάρισαν την περιοχή που είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αι ΓΙΑΝΝΗΣ  ΡΙΓΑΝΑ , όπως πριν μερικές ήμερες καθάρισαν το μονοπάτι από το Άλατρο προς Χαραδίατικα ,όπου παλιότερα ήταν ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας του Αλάτρου με τον έξω κόσμο .Πάντως είναι μια διαδρομή που αξίζει τον κόπο να την περπατήσει κάποιος που του αρέσει η ορειβασία και να δεί τις δυσκολίες που περούσαν οι πρόγονοι μας στη καθημερινότητα της τότε εποχής .
Φώτο ρεπορτάζ στη Σελίδα μας στο face book https://www.facebook.com/AlatroHaradiatikaLefkada/posts/609691982432619

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Εορτασμός της 25η Μαρτίου 2014 στα Χαραδιάτικα



Μετά την δοξολογία στον Ιερό Ναό του Άγιου Νικολάου στα Χαραδιάτικα κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο Ηρώων  του χωριού προς τιμή αυτών που θυσιάστηκαν τότε για να ζούμε  εμείς  σήμερα Ελεύθεροι.

Ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.
Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, γίνεται μαθητική παρέλαση. Σε άλλους Δήμους γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.
Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 με το Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 από την Κυβέρνηση του Όθωνα.


Φώτο ρεπορτάζ στο συνδεσμό μας https://www.facebook.com/AlatroHaradiatikaLefkada/posts/607417392660078?notif_t=like