Translate

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου στη Γράβα Χαραδιατίκων











Παλαιά Μονή, η οποία βρίσκεται ψηλά, πάνω από το χωριό Χαραδιάτικα. Πλούσια Μονή επί Ενετοκρατίας, με μεγάλη κτηματική περιουσία στις περιφέρειες Χαραδιατίκων, Αλάτρου, Κατωχωρίου – Βλυχού μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε διανεμήθηκε στους αγρολήπτες καλλιεργητές της.Οι Ενετοί παραχωρούσαν δικαίωμα «πατρωνείας δημοσίου δικαίου» επί της Μονής σε κληρικούς, με την υποχρέωση να τη λειτουργούν και να το συντηρούν και με το δικαίωμα να διαχειρίζονται τα εισοδήματά της. Τελευταίος «πάτρων» ο ιερομόναχος Χρύσανθος Χαλικιόπουλος – Τζάγκας.
Από το 1814 παραχωρήθηκε από την τοπική Διοίκηση της αγγλοκρατούμενης Λευκάδας στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας στο Κάστρο και δι’ αυτού αργότερα στον Μητροπολιτικό Ναό, με σκοπό την ανέγερση ναού της Αγ. Μαύρας λίγο έξω από την πόλη από τις προσόδους της Μονής. Η περιουσία αυτή «εξέφυγε» αρχικά των απαλλοτριώσεων 1925/1932, επειδή ανήκε σε ενοριακό ναό και όχι σε μονή εν ενεργεία.
Τον 20ό αι., μετά την κατάρρευσή του ναού και των κελλιών από σεισμούς, ο παλαιός ναός ισοπεδώθηκε δυστυχώς και χτίσθηκε νέος, ο οποίος υπάγεται πλέον στην ενορία Χαραδιατίκων ως παρεκκλήσιο.
Πανηγυρίζει στη μνήμη του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου). Τη Δευτέρα του Πάσχα τελείται πανηγυρικός Εσπερινός της Αγάπης, με συμμετοχή πλήθους προσκυνητών.
Υπεύθυνος: Οικονόμος Δημήτριος Κατωπόδης, εφημέριος Χαραδιατίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου